Во овој град по пат на лотарија се доделуваат гробни места

650

Градот Берхтесгаден на Баварските Алпи одлучи по пат на лотарија да ги доделува многу бараните гробни места на локланите гробишта.

Властите на Берхтесгаден, поради недостаток на простор, со години морале да ги одбиваат барањата на луѓето кои сакаат нивната крајна дестинација да биде на гробиштата од 17град  век.

Откако се ослободиле 200 гробни места, градот одлучи да организира лотарија во средата за да се осигура дека сите имаат исти шанси да заземат место на гробиштата.

Се пријавиле околу 280 лица.