ГО УСПОРУВА СТАРЕЕЊЕТО: Колку пати неделно треба да имате секс?

350

Заборавете на кремите и останати препарати едно ново научно истражување открива дека редовниот секс придонесува за успорување на стареењето.

Според резултатите се вели дека е доволно еднаш неделно да бидете интимни со вашиот партнер за да ги уживате благодетите.

Студијата е спроведена на универзитетот Калифорнија во Сан Франциско, а испитани биле 129 жени кои имаат деца.  Истражувачите откриле дека жените кои имале секс најмалку еднаш неделно имале значително подолго теломери, односно нуклео-протеини кои се наоѓаат во ДНК и ги чуваат хромозомите од распаѓање.

Теломерите со текот на годините се распаѓаат, за тоа влијаат храната и алкохолот.

Затоа, важно е да водите здрав живот почнувајќи од добра храна и физичка активност вклучувајќи го и редовниот секс.