Дванаесет години од смртта на Слободан Милошевиќ

199

Денеска се навршуваат 12 години од смрта на поранешниот претседател на СР Југославија и на обвинетиот во Хаг Слободан Милошевиќ, објавуваат дел од српските медиуми.

Во кратката најава, повеќето од нив се повикуваат на агенцијата Бета во која се наведуваат кратки хронолошки податоци за „десетгодишното автократско владеење на Милошевиќ, кое завршува во 2000 година со победата на претседателските избори на кандидатите на Демократската опозиција на Србија (ДОС) и масовните демонстрации на 5 октомври, неговото апсење во 2001 и предавање на Хашкиот трибунал, каде и почина на 11 март 2006 година“.