„Жолтите елеци“ победија: Француската Влада се откажува од повисоки даноци за горивата

209

Француската влада донесе одлука да го суспендира порастот на данокот на гориво, по насилните протести во земјата изминатите две недели, објавија локалните медиуми.

Протестите ги погодија големите француски градови, предизвикувајќи значителна штета во изминатите три викенди.

Премиерот Едуард Филип бараше компромис со демонстрантите, но тие ги прекинаа разговорите наведувајќи смртни закани од екстремистите во нивните редови.

Тројца луѓе загинаа откако започнаа насилните протести и како резултат на насилството и вандализмот, разнесена беше Триумфалната армија.

“Жолтите елеци” се нарекуваат затоа што на улиците носат жолта облека со висока видливост која треба да се носи во секое возило според францускиот закон.

Движењето се зголеми преку социјалните медиуми и има поддржувачи низ целиот политички спектар.