За една година убиени 80 новинари во светот

89

За една година убиени 80 новинари во светотОбјавено пред 11 минута – 18 декември, 2018Од Макфакс

Во светот во 2018 година се убиени 80 новинари додека биле на работна задача. Лани, беа убиени 65 новинари, соопшти организацијата „Репортери без граници“.

Меѓу жртвите годинава се 63 професионални новинари, што е за 15 проценти повеќе од лани.

Во годишниот извештај на невладината организација со седиште во Париз, се осудува рекордното ниво на насилство врз новинарите.

Пред неколку месеци, организацијата соопшти дека најопасна држава за новинарите е Авганистан. Дополнително, загрижувачка е и бројката на новинари кои се во затвор поради нивната работа.