Исчезнале повеќе од 140 уметнички дела од амбасади и резиденции на СФРЈ

599

Од амбасади, конзулати и резиденции на поранешна Југославија исчезнале повеќе од 140 вредни уметнички дела.

Србија ќе побара одговор за исчезнувањето преку Интерпол, изјави Вељко Одаловиќ, српски претставник во Мешовитата комисија за сукцесија.

– Инсистираме за таа акција да се вклучи и меѓународната криминалистичка полициска организација, изјави Одаловиќ за Новости.

Најмногу дела недостигаат во Рим. Дел од уметнички дела недостигаат во Хаг, Вашингтон, Стокхолм, Цирих, Мексико, Анкара Виена и Осло. До 2017 распоредени се вкупно 1 416 уметнички дела.

Србија „по национален клуч“ добила 791, Хрватска 325, Словенија 194, Македонија 59 и БиХ 47 уметнички дела.