КУМАНОВО: Промоција на „Мини прирачник за поезија“ од Елена Пренџова

229

Во кумановската библиотека вечер ќе се одржи поетско дружење со поетесата Елена Пренџова по повод објавувањето на книгата есеи „Мини прирачник за поезија“.

Ова е седма книга на Пренџова и прва книга есеи по претходно објавените збирки поезија. Книгата содржи десет есеи објавени во периодиката, презентирани на поетски средби и фестивали, но и претходно необјавени текстови.

– Ова е моја прва објавена книга која не е збирка поезија. Сепак, врската со поезијата е очигледна, затоа што оваа книга претставува збирка размисли и ставови за поезијата и актуелната поетска сцена. Чувствувам дека една ваква збирка си должев себеси по многуте експериментирања и истражувања во различните поетски стилови, изјави поетесата за „Мини прирачник за поезија“.

За делата на Пренџова ќе зборува поетесата Оливера Доцевска.

Елена Пренџова (1985) е магистер по филолошки науки и дипломиран професор по англиски јазик и книжевност. Уредничка е на книжевното списание „Современост“ и организаторка на слем настани низ Македонија.

Авторка е на шест збирки поезија: „Љубољубна“ (2014) за која ја доби наградата „Караманов 2014“, „Политички коректна поезија“ (2014) за која годинава ја доби наградата „Даница Ручигај“ за најдобра поетска книга од авторка-членка на ДПМ, „Живот под ѕвездите“ (2013) за која ја доби наградата „Македонска книжевна авангарда“, а истата книга е преведена и објавена на хрватски јазик, како резултат на наградата Најдобар поет на Првите регионални поетски средби во дистрикт Брчко, „Пораки од морето“ (2011) за која е добитничка на наградата „Бели мугри“; „Таа“ (2009) и „Јас“ (2006).