МПЦ: Денеска е Св.маченик Василиск

302
Grcka crkva

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 22 мај. За христијаните е Св.маченик Василиск.

Овој Василиск му беше роднина на свети Теодор Тирон. Како христијанин беше затворен и ставен на маки заедно со уште двајца христијани, Евтропиј и Клеоник. Двајцава беа распнати на крст, а Василиск повторно вратен во келијата. Кога се смени упавникот на град Амасија, Василиск повторно беше изведен од затворот и обезглавен. Подоцна врз моштите на светителот во местото Комани беше подигната црква во која многу болни се исцелуваа. А свети Василиск пострада во почетокот на четвртиот век.