НЕВЕРОЈАТНО: Мохамед – најчестото машко име во Брисел

311
Brisel

Според статистичките податоци на Белгиската национална статистичка служба, минатата година Мохамед било најчестото име во Брисел.

Во Белгија најраспространето машко име е Жан. Тоа важи и за регионот Валонија, а во Фландрија пак, мажите најчесто го носат името Марк.

Во „женска категорија“, кај Белгијките воопшто, најчесто се среќава името Марија или Мари.

Според официјалната статистика, најмногу доселеници во Брисел има од Франција, а на второ место се Мароканците. Во белгискиот главен град, има граѓани од вкупно 184 земји.

Во Белгија околу 65 отсто од доселениците се од европските држави.