ОБВИНИТЕЛИТЕ ПРОТИВ ТРАМП: Се прават обиди 800.000 „сонувачи“ да останат во САД

198
Tramp

Федерален судија од Њујорк ја блокираше одлуката на американскиот претседател Доналд Трамп за укинување на програмата ДАЦА со која им се овозможува на млади имигранти кои илегално дошле во САД со своите родители, да учат и да работат во земјата.

Во јануари, исто така, федерален судија од Сан Франциско донесе одлука против откажувањето на оваа програма.

Новата судска одлука се однесува на тужбата против одлуката на Трамп, поддржана од обвинители од 17 држави. Овие две пресуди дозволуваат програмата да продолжи.

Кога ја укина програмата во септември, Трамп на Конгресот му даде рок од шест месеци да усвои закон кој ќе ја замени. Но, конгресмените од Демократската и Републиканската партија не постигнаа договор.

Трамп вчера изјави дека разговорите за ова прашање почнале и предупреди дека ова е последна шанса и дека 5 март е краен рок за постигнување договор.

Програмата ДАЦА ги заштитува од депортирање околу 800.000 т.н. „сонувачи“ и им дозволува да работат и учат во САД. Таа беше воведена од Барак Обама во 2012 година.