ПАЗЕТЕ КАКО СЕ ОДНЕСУВАТЕ ВО ГРЦИЈА: Казна од 1.500 евра за возачи со цигара!

856

Драконски казни за сите кои ќе бидат со запалена цигара зад воланот низ грчките патишта. Нашиот јужен сосед ја затегнува контролата на чадот од цигарите со насилни казни. Министерството за здравство испрати специјални упатства до локалните власти да започнат со строго спроведување на постојното законодавство без чад на јавни места.

И забраните и казните одамна се факт, но досега надлежните ги затвораа очите. Сепак, дури и пред да стапи на функција, сегашниот премиер вети дека ќе го промени тоа.

„Ако гласачите веруваат во нас, пушењето на јавни места ќе остане историја по изборите. И ќе започнеме со Парламентот. Уморен сум од состанокот со колегите, новинарите кои ги кршат забраните и го кршат законот “, рече грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис.

Неодамнешните студии покажуваат дека 27% од Грците се пушачи. Повеќето не се оптимисти за ефектот на строгите правила.

Забраната за пушење е особено строга за таксистите и автобусите на јавниот превоз. Ако пушите цигара во вашиот автомобил, казната е 1500 евра. Ако има мало дете во автомобилот, казната е двојна.

Контролата на возилото е во рацете на полицијата. Надзорните органи имаат право да ја утврдат повредата и да изрекуваат парична казна.