ПРВПАТ: Трансексуалец во австралискиот женски фудбал

286

Поранешниот ракометар Хана Монси доби дозвола од Австралиската фудбалска лига (АФЛ) да настапува за женска екипа во државното првенство.

Хана Монси (28), кој(а) претходно играше ракомет на локално ниво во Канбера, се надева дека оваа сезона ќе ја помине на теренот во државата Викторија.

АФЛ соопшти дека сака сите да можат да играат фудбал според австралиските правила.

Монси родовата транзиција ја направи во 2015 година.