СЕ ИЗЛЕА БУНА: Поплави во Албанија

279

Голем регион во северозападниот дел на Албанија е под вода откако реките Буна, Дрим и Скадарско Езеро, достигнаа критични нивоа и се излеаја.

Министерството за одбрана денеска објави дека 9.230 хектари обработливо земјоделско земјишта и ливади во околината на Скадар, на стотина километри северно од главниот град Тирана се под вода откако реката Буна го надмина критичното ниво со 10 см.

Со цел да се заштитат браните од пукање вишокот вода, се испушта од трите Хдролектрани на каскадата на реката Дрим: Фиерза, што е втора по големина на Балканот, Коман и Вау те Дејес, што дополнително ја влошува состојбата со поплавените подрачја.

Претседателката на општина Скадар, Волтана Адем, побара прогласување вонредна состојба.

Во меѓувреме водата од ХЕ „Фиерза“ поплави голема голема земјоделска површна во селото Брегум околија Кукс.

Во повеќе делови има појава на свлечишта и оштетен мостови од лизгање на земјиштето.

Армиските воени сили дистрибуираат храна и вода за пиење на луѓето и на добитокот во изолираните области.