Судот во Атина одлучува за екстрадицијата на Грујевски и Бошкоски

249
cekan_sud

Врховниот суд во Атина треба да одлучува по жалба за одлуката на Солунскиот суд за екстрадиција на поранешниот началник во УБК Горан Грујевски и неговиот колега Никола Бошкоски.

Претходното рочиште, на 2 март, беше одожено бидејќи еден од адвокатите од грчкиот тим што ги брани двајцата поранешни разузнавачи, беше отсутен поради болест, па затоа неговиот колега побара одложување. На ова рочиште имаше преведувач од македонски на грчки јазик и обратно.

Во судницата во Врховниот суд, Бошкоски и Грујевски со полициска придружба беа донесени од атинскиот затвор „Коридалос“.

Претседателката на Советот на судии, ги повика двајцата поранешни разузнавачи за кои се бара екстрадиција во Македонија, им објасни дека еден од адвокатите е болен и побара став и од нив, дали се согласуваат рочиштето да биде одложено, за да може и тој да биде присутен. Грујевски и Бошковски се согласија да се одложи рочиштето.

Откако шесточлениот Совет на судии и обвинителот, надлежни за разгледување на жалбата во грчкиот Врховен суд, го слушнаа образложението на адвокатот и ставот на Грујевски и Бошковски, одлучија рочиштето да се одложи. Меѓутоа, како што јави дописникот на МИА од Атина, судијката претседавач, потенцираше дека ова ќе биде последно одложување.

Жалбата во Врховниот суд во Атина за екстрадиција на Грујевски и Бошкоски, се разгледуваше со уште 20 други случаи.

Додека трае постапката во Врховниот суд, Грујевски и Бошковски се во  атинскиот затвор „Коридалос“, каде што се сместени од 13 февруари по нивното пренесување од Солун во Атина.

За Грујевски и Бошкоски во Грција, се водат три различни и меѓусебно неповрзани процеси.

Едниот е за фалсификуваните пасоши, со кои беа фатени на солунскиот аеродром, судењето по три одложувања, ќе се одржи на 17 мај годинава.

Другиот случај е по поднесеното барање за азил на 29 ноември. Сослушувањето пред комисијата за азил во Солун беше закажано за 15 февруари, но одложено, поради тоа што тие се наоѓаа веќе во Атина.

Третиот е по македонското барање за екстрадицијата, за кој Советот на судии во Солун, на 5 јануари одлучи, Никола Бошкоски и Горан Грујевски да бидат екстрадирани во Македонија, а веднаш потоа нивните адвокати поднесоа жалба против одлуката на судот, за случајот да го разгледа Врховниот суд во Атина.