Уникатното московско метро за фудбалски навивачи (ФОТО)

594

Илјадници фудбалски фанови деновиве ќе имаат прилика да минат низ московската подземна железничка мрежа, каде ќе можат да уживаат во најразлична уметност од руската историја – од живописни фрески и раскошни лустери, до мотиви од Лениновиот комунизам и револуциите од почетокот на 20. век.

Московското метро е пуштено во сообраќај 1935 година и има 13 линии кои го опфаќаат градот.

– Тоа е како музеј. Се е толку грандиозно, ќе рече чилеанскиот ТВ репортер Пабло Зунига.

По неколкуте бомбашки напади изминативе години, безбедносниот надзор е зајакнат, па на секоја станица ве пресретнуваат детектори за метал.

Едно возење чини 55 рубли, т.е. околу две евра.