Филмот „Хомо“ поддржан од Косовскиот центар за кинематографија

735

Најновиот проект на Скопје Филм Студио за долгометражен игран филм со работен наслов „Хомо“, кој ќе го режира Игор Иванов, ја доби одлуката за одобрена финансиска поддршка од страна на Косовскиот центар за кинематографија. Со тоа Косово, преку продукциската куќа „Тригер“ официјално стана малцински копродуцент на проектот.

Пријавата на „Хомо“ беше меѓу позитивно оценетите на годинашниот Конкурс на Агенцијата за филм на Република Македонија за финансирање проекти од национален интерес во филмската дејност аплицирани во првиот рок.

„Хомо“ е оригинално сценарио, составено од шест приказни кои се испреплетуваат. Во својата суштина се занимава со преиспитување на примарните човечки вредности и се обидува да не соочи со степенот на дехуманизација, суровост, алчност и анималност во кои е западнато општеството. Автори на сценариото се Игор Иванов и Сашо Кокаланов.

Проектот е во фаза на развој, а во периодов Скопје Филм Студио е во преговори со продуценти од регионот, кои се заинтересирани да се вклучат во продукцијата на овој филм.