Што се случувало пред атентатот на Ѓинѓиќ?

946

Зоран Ѓинѓиќ пред самиот крај им велел дека доколку Србија „падне“, ќе требаат децении за да се крене,вели Милан Веруовиќ поранешен телохранител Зоран Ѓинѓиќ.

Додава дека убиениот премиер како да претчувствувал што ќе се случува и што ја очекува Србија во нејзината борба за национално остварување.

-Случувањето на 12. март, кога би се изанализирало, би бил добар увод за Србија денес. Она што го рече Зоран Ѓинѓиќ, ако Србија во 2002 година паднеше, ќе ни требаа 10 години за да се кренеме. Тој како пророк, пред самиот крај го наговести она што се случи – рекол Веруовиќ.
Поранешниот телохранител на Џинџиќ рекол дека после убиството на премиерот, Колин Паул, секретар за национална безбедност на САД, сам дошол со авион во Белград за да ѝ изјави сочувство на Ружица Ѓинѓиќ.

-Таа му рече дека Зоран, како да претчувствувал и пред смртта читал книга за Кенеди, на што тој ѝ рекол, за да ја исплаши или утеши: „Ако е за утеха, можеби Србија ќе тргне напред после атентатот“ – навел Веруовиќ.