Monday, March 25, 2019
ripost.news

таг: христијани

Православните верници ја слават Стара нова година- Василица

Православните христијани денеска ја слават Василица ,што важи за прв ден во новата година според јулијанскиот календар. Во храмовите на Македонската православна црква се одржуваат...

На втор ден Божик важно е кој ќе ви влезе прв...

Православните верници вториот ден Божик го прославуваат во чест на Пресвета Богородица, а третиот ден на Божиќ се одбележува како празник на Свети Стефан,...

МПЦ: Денеска е Св. маченици Мануил, Савел и Исмаил

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 јуни. Денеска  за православните христијани е Св. маченици Мануил, Савел и Исмаил. Овие тројца беа браќа,...

Св. Кирил Александриски, во негово време се појави ереста на Несториј

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 јуни. Христијаните го одбележуваат  Св. Кирил Александриски. Се роди во Александрија, во втората половина од четвртиот...

РАСФРЛАНИТЕ ТЕЛА НА МАЧЕНИЦИТЕ ГИ ЗАКОПУВАЛ: Св. свештеномаченик Теодот Анкирски бил...

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 7 јуни. Православните христијани го празнуваат Св. свештеномаченик Теодот Анкирски. Теодот живееше во времето на императорот Диоклецијан....

МПЦ: Денеска е Св.маченик Василиск

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 22 мај. За христијаните е Св.маченик Василиск. Овој Василиск му беше роднина на свети Теодор Тирон. Како христијанин...

Св. Теодот Анкирски- Христијаните се криеле во неговата меана

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 18 мај. За христијаните денеска е Св. Теодот Анкирски. Свети Теодор живееше во времето на римскиот цар...

Задушница – спомен за починатите

Православните христијани денеска одбележуваат Задушница во чест на душите на мртвите, а утре Духовден.  На Задушница се посетуваат гробиштата каде што со молитва, пченица и лепче осветено...

ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК: Св. апостол и евангелист Јован

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 8 мај. За христијаните денеска е Св. апостол и евангелист Јован. Споменот на свети Јован Богослов се празнува...

МПЦ: Денеска е Св. великомаченичка Ирина

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 мај,  за православните христијани денеска е Св. великомаченичка Ирина. Пенелопа така се викаше пред да се...

НАЈНОВО